Asigurare în vederea înmatriculării: tot ce trebuie să știți
02.09.2024
Tocmai ai achiziționat un autoturism nou sau o mașină rulată? Te întrebi ce pași să urmezi? Ai ajuns în locul potrivit pentru a afla ce trebuie să faci din punct de vedere legal pentru trecerea vehiculului pe numele tău.
Trebuie să recunoaștem că procurarea unei mașini aduce numeroase beneficii noului posesor, mai ales din prisma eficientizării timpului și a reducerii efortului depus anterior pentru a se deplasa dintr-un loc în altul. Totodată, un astfel de bun vine și cu responsabilități pe măsură, asigurarea în vederea înmatriculării fiind printre primele de care trebuie să te ocupi. În caz contrar, ești pasibil de amenzi, avertismente și chiar interdicții - situații care nu sunt nimănui de dorit.
În cele ce urmează vom aprofunda ce presupune, mai exact, asigurarea RCA, care sunt actele de care ai nevoie pentru a o obține, respectiv care este valabilitatea unei astfel de polițe și, în cele din urmă, ce reușește ea să acopere.
Ce este asigurarea RCA pentru înmatriculare?
Pentru a se alinia normelor legislative în vigoare, dar și pentru a preveni consecințele șoferilor mai neatenți și evenimentelor neprevăzute de pe carosabil, este necesar ca fiecare posesor de autovehicul să fie acoperit din punct de vedere financiar și să încheie o poliță RCA în vederea înmatriculării.
După cum sugerează și numele, asigurarea RCA (Răspundere Civilă Auto) se face în urma achiziționării unui vehicul, pentru a putea intra în circulație înmatriculată pe numele posesorului acestuia. Această asigurare se emite în baza seriei de șasiu și se poate obține atât fizic, cât și online, la libera alegere, de la brokerul de asigurări pe care ți-l dorești.
Asigurarea în vederea înmatriculării este aceeași cu asigurarea RCA standard obligatorie, diferența dintre ele fiind că prima se emite fără număr de înmatriculare. Odată ce mașina este înmatriculată pe numele tău, o vei achita recurent.
Actele necesare pentru obținerea asigurării RCA în vederea înmatriculării
Pentru ca asigurarea RCA în vederea înmatriculării să poată fi emisă, este necesar să ai asupra ta următoarele acte în momentul în care mergi la asigurător:
- documentele mașinii în original (carte și talon, care au deja trecute pe spate data vânzării, semnătura vânzătorului și ștampilă dacă a fost achiziționată de la o persoană juridică);
- ITP valabil (dacă este cumpărat din România sau Uniunea Europeană, nu este necesar să îl achiți din nou în momentul dobândirii autoturismului);
- buletinul noului proprietar (în cazul persoanelor juridice) sau CUI-ul societății (valabil pentru persoanele juridice;
- actul de vânzare-cumpărare cu ștampila de la primărie sau de la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale în 5 exemplare (dacă autoturismul este achiziționat din România);
- dovada luării în evidență fiscală (dacă vei cumpăra o mașină direct de la un proprietar, este ilegal ca polița RCA să fie încheiată fără acest document).
În plus față de aceste acte, mai sunt câteva cerințe obligatorii pentru înmatriculare:
- completarea unei cereri tip;
- predarea numerelor vechi (dacă mașina a fost adusă pe roți) sau predarea unei copii CMR (dacă mașina a fost adusă pe platformă);
- prezentarea rezervării numerelor noi;
- eliberarea în prealabil a certificatului de autenticitate de la R.A.R. (pentru acesta, vei merge la instituție cu un certificat de conformitate dacă autoturismul a fost achiziționat din străinătate) sau prezentarea certificatului fiscal (dacă a fost cumpărat din România);
- achitarea taxei de talon.
Dacă nu te încadrezi în intervalul orar sau pur și simplu nu te poți ocupa de înmatriculare, poți face împuternicire sau delegație pentru o persoană de încredere.
Valabilitate asigurare în vederea înmatriculării
De regulă, o asigurare standard intră în vigoare de a doua zi, în timp ce asigurarea RCA pentru înmatriculare poate fi valabilă chiar din ziua încheierii. În funcție de contextul în care achiziționezi un vehicul, valabilitatea asigurării poate să difere:
- dacă vei cumpăra direct din România, de la proprietar, în această situație automobilul are deja carte de identitate pe numele său – îți poți face asigurare pe o lună până la 12 luni;
- dacă vei achiziționa o mașină din afara țării (care are, deci, numere străine și nu are încă o carte scoasă în România), ești nevoit să faci înmatriculare provizorie (cu numere roșii) și să închei o asigurare RCA pentru maxim 90 zile. În aceste 3 luni, trebuie să faci demersurile pentru emiterea cărții mașinii și să o înregistrezi fiscal. Pe baza dovezii pe care o primești, te poți prezenta la brokerul pe care l-ai ales pentru încheierea înmatriculării (valabilă de la o lună la 12 luni).
Astfel, în primă fază, valabilitatea RCA în vederea înmatriculării diferă în funcție de modalitatea de achiziție a mașinii. Totodată, nu uita să te asiguri că a fost preluată corect pe poliță clasa bonus malus, întrucât sunt mai multe situații în care se produc neconcordanțe.
Ce acoperă o asigurare în vederea înmatriculării?
Asigurarea RCA în vederea înmatriculării poate să fie emisă pentru orice tip de vehicul (autoturism, motocicletă, remorcă, semiremorcă), iar ea reprezintă o plasă de siguranță împotriva repercusiunilor accidentelor din trafic.
Iată ce daune acoperă acest tip de asigurare în cazul unui accident:
- costurile de judecată care îi revin persoanei vătămate;
- daunele materiale aduse vehiculului;
- pagubele provocate de neutilizarea vehiculului avariat;
- vătămări corporale sau deces.
Prin urmare, asigurarea RCA în vederea înmatriculării nu este nicidecum un pas opțional, ci devine obligatoriu pentru a putea circula. Astfel, dacă tocmai ai achiziționat o mașină, sperăm că sfaturile noastre ți-au venit în ajutor, iar acum știi foarte bine ce ai de făcut pentru înmatricularea vehiculului, fie printr-o asigurare online, fie direct la sediul asiguratorului. Însă, dacă această dorință încă nu s-a materializat, când te decizi asupra viitoarei achiziții, poți opta pentru mașini în rate prin intermediul Mogo.
Odată ce am obținut permisul de conducere, trebuie să ne bucurăm de reușită, dar să ne asumăm și responsabilitățile care vin la pachet, indiferent dacă suntem șoferi începători sau de ocazie, conducem în mod regulat sau am obținut chiar și atestatul de conducător auto profesionist.