Ce este acvaplanarea și cum să eviți pericolul pe drumurile umede
27.09.2024
Condusul pe timp de ploaie necesită o atenție sporită din partea șoferilor pentru siguranța lor și a celorlalți participanți la trafic. Un drum umed reduce aderența anvelopei, mărind distanța de frânare și sporind astfel riscul de accidente rutiere. În astfel de condiții, un pericol major este acvaplanarea care se manifestă atât la rulare și la roata blocată. Iată ce reprezintă acest fenomen și cum ar trebui evitat.
Cum apare acvaplanarea?
Acvaplanarea, numită și hidroplanare, este fenomenul prin care stratul de apă împiedică contactul dintre anvelopă și drum, făcându-și apariția treptat, la viteze mari de deplasare. În general, acvaplanarea apare când carosabilul este acoperit pe porțiuni mari de un strat de apă de aproximativ 2,5 cm, care se acumulează între suprafața de contact și anvelopă. Există două tipuri principale de acvaplanare:
- Acvaplanarea parțială: are loc doar la una din roți, reprezintă cel mai frecvent caz de acvaplanare;
- Acvaplanarea totală: are loc când toate cele patru roți pierd aderența total și simultan. Cu toate acestea, acest fenomen este rar întâlnit.
Pericolul acvaplanării
Acvaplanarea este periculoasă întrucât conducătorul pierde controlul autovehiculului, iar acțiuni precum accelerarea, frânarea sau menținerea direcției de mers sunt îngreunate, crescând riscul unui accident grav. Pericolele pot apărea din cauza:
- Reducerea eficienței frânelor: din cauza pierderii contactul cu carosabilul, distanța de frânare crește semnificativ. Nu doar atât, însă frânarea bruscă în timpul acvaplanării poate agrava fenomenul, deoarece pneurile pierd complet aderența.
- Pierderii controlului asupra vehiculului: întrucât roțile nu mai prezintă tracțiune, vehiculului nu poate fi controlat de acțiunea volanului. Această situație crește exponențial riscul accidentelor rutiere.
- Ineficiența sistemelor de siguranță: sistemele de siguranță ale autovehiculului, precum sistemul ABS nu pot preveni acvaplanarea. Prin construcția sa, sistemul ABS îmbunătățește stabilitatea doar când anvelopele au contact cu suprafața drumului, ajustând presiunea frânelor pentru a preveni blocarea roților. În timpul acvaplanării, acest contact se pierde, făcând sistemul inutil.
Cum să preveniți acvaplanarea
Cel mai important factor în prevenirea acvaplanării este sentimentul de siguranță la volanul propriului autovehicul. Dacă consideri că această condiție nu este îndeplinită, poți opta pentru înlocuirea modelului existent cu unul mai nou, care te va ajuta să te simți mai încrezător chiar și în condiții meteorologice nefavorabile. Optează pentru un credit auto prin platforma Mogo și scapă de grijile financiare. Alte soluții pentru prevenirea acestui fenomen includ:
Verificarea periodică a stării anvelopelor
Anvelopele bine întreținute contribuie la reducerea riscului de acvaplanare. Anvelopele cu elemente structurale noi și de calitate pot asigura o tracțiune mult mai bună pe șosea, chiar și atunci când plouă abundent. Pentru a preveni acvaplanarea se recomandă să verificați lunar presiunea în anvelope.
Adaptarea vitezei în funcție de starea carosabilului
În timpul ploilor, drumurile pot deveni alunecoase. Reducerea vitezei permite o reacție mai rapidă în cazul în care apar probleme neașteptate, cum ar fi acvaplanarea sau obstrucții pe drum.
Verificați vremea
Înainte de a pleca la drum, este întotdeauna indicat să verificați condițiile climatice, pentru a vă adapta în funcție de orice situație. Dacă vremea nu este una favorabilă, este recomandat să încercați să evitați drumurile dificile, și să vă asigurați că mașina este echipată cu cauciucuri potrivite.
Cum să reacționezi în cazul acvaplanării
În cazul în care întâmpinați acest fenomen, este important să vă mențineți calmul și să nu realizați manevre bruște. În aceste cazuri, este important să încercați să păstrați o traiectorie cât mai dreaptă și să evitați frânarea sau accelerarea în timpul derapării. De asemenea, există și alte tehnici pe care le puteți utiliza în funcție de tracțiunea vehiculului:
- Tracțiune față: se recomandă decelerarea și rotirea volanului în direcția opusă de derapare;
- Tracțiune spate: se recomandă accelerarea și rotirea volanului în direcția opusă de derapare;
- Tracțiune integrală: se recomandă bracarea volanului în direcția derapajului, urmată de schimbarea direcției după ce vehiculul capătă din nou aderență.
Acvaplanarea este un fenomen care poate provoca efecte dezastruase în cazul în care vehiculul nu este manevrat corespunzător. Cu toate acestea, cel mai important element îl reprezintă deținerea și conducerea unui autovehicul sigur, care va face acest fenomen ușor de depășit. Pentru a alege o mașină potrivită, accesați portalul auto Mogo și accesați un credit instant pentru a pleca cu mașina chiar în aceeași zi.