Accidente ușoare: ce trebuie să faci în astfel de situații
01.10.2024
Indiferent de nivelul de experiență al șoferilor, accidentele rutiere fac parte din realitatea cu care se confruntă zilnic. Ultimele statistici publicate de Poliția Română demonstrează că numărul accidentelor rutiere au scăzut semnificativ, ajungând la 4526 în 2023, comparativ cu 8642 în 2019. Cu toate acestea, este necesar ca șoferii să rămână vigilenți pentru a evita orice incident, chiar și cele minore, care se soldează doar cu pagube materiale. În cazul în care te confrunți cu o astfel de situație sau doar vrei să fii informat înainte de a te urca la volan, îți explicăm toți pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a rezolva rapid orice problemă legată de accidentele ușoare.
Ce sunt accidentele ușoare?
În România, accidentele rutiere sunt definite drept incidente care s-au produs sau și-au avut originea pe un drum public. În funcție de gravitatea acestuia, acestea sunt catalogate drept accidente ușoare sau grave. Dacă cele ușoare sunt cele care rezultă doar în pagube materiale, accidentele grave sunt cele în urma cărora rezultă victime sau persoane rănite. Nu doar atât, însă un accident este catalogat drept grav atunci când este necesară intervenția autorităților competente, precum Poliție, Ambulanță sau Pompieri.
În ceea ce privește accidentele ușoare, Codul Rutier din România le definește drept accidentele care îndeplinesc simultan trei condiții principale:
- Cel puțin unul dintre autovehicule se afla în mișcare;
- Există doar pagube materiale pentru cel puțin unul dintre autovehicule;
- Incidentul s-a petrecut pe un drum deschis circulației publice.
Indiferent care sunt pagubele rezultate, trebuie să te încadrezi în termenul de declarare al accidentelor ușoare în 24 de ore de la producere. Nedeclararea incidentului rutier în 24 de ore și inexistența unei constatări amiabile aduce după sine reținerea permisului de conducere a ambilor șoferi implicați.
Procedura în caz de accidente ușoare
În cazul în care ești implicat într-un accident rutier, este necesar să urmezi o serie de pași pentru a te asigura că respecți legislația în vigoare și că vei depăși acest episod simplu și rapid.
Imediat după producerea evenimentului, coboară din mașină pentru a evalua daunele. Se recomandă efectuarea fotografiilor la locul accidentului, însă asigură-te că plăcuțele cu numerele de înmatriculare ale mașinilor sunt vizibile. Mai departe, în cazul în care accidentul s-a produs pe partea carosabilă și împiedică circulația, mută autovehiculul în afara drumului, sau cât mai aproape de bordură.
Tot acum, solicită celuilalt șofer să-ți arate polița de asigurare RCA, asigură-te că este valabilă și faceți schimb de date de contact.
Declararea accidentelor ușoare
Procedura de declarare a accidentelor ușoare poate fi efectuată atât prin raportarea la cea mai apropiată secție de poliție, cât și prin procedura de constatare amiabilă, prin compania de asigurări. Iată cum trebuie să procedezi:
- Pentru Raportarea la Biroul de Accidente Ușoare: trebuie să te adresezi secției de poliție și să completezi o declarație specifică. Această variantă este utilizată în momentul în care unul dintre șoferi refuză să completeze înțelegerea amiabilă sau decide să părăsească locul incidentului.
- Pentru constatarea amiabilă: descarcă și completează formularul de constatare amiabilă direct de pe site-ul companiei de asigurări și avizează dauna în maximum 2 zile lucrătoare. În acest fel, procesul de constatare și avizare va fi realizat direct de către compania de asigurări, fără a fi necesară deplasarea ta către secția de poliție.
În cazul constatării amiabile, formularul are rolul de a oferi informații cu privire la modul în care s-a produs accidentul și trebuie completat de către ambii șoferi. Șoferul din cauza căruia s-a produs accidentul va completa secțiunea A, în timp ce șoferul autoturismului avariat va completa secțiunea B. Ultima secțiune a formularului cuprinde un spațiu destinat schiței accidentului rutier.
Documentele necesare pentru constatarea amiabilă sunt:
- Carte de identitate;
- Talonul auto;
- Permisul de conducere;
- Polița de asigurare RCA.
Deschiderea dosarului de daună auto
Mai departe, după declararea accidentului, compania de asigurări va declara care este șoferul vinovat și va emite un proces verbal de constatare a daunelor. Șoferul autoturismului avariat va trebui să se adreseze asigurătorului celuilalt șofer sau propriei companii de asigurări în cazul în care există opțiunea decontării directe. Iată documentele necesare pentru acest demers:
- Cartea de identitate;
- Permisul de conducere;
- Actele mașinii: cartea de identitate, certificatul de înmatriculare;
- Copiile cărții de identitate și permisului de conducere ale șoferului vinovat;
- Copiile actelor mașinii șoferului vinovat;
- Copia polițelor de asigurare RCA ale ambelor mașini implicate;
- Formularul de constatare amiabilă sau Procesul verbal eliberat de Poliție;
- Fotografiile incidentui.
Repararea autoturismului în baza asigurării RCA poate fi efectuată la orice service autorizat. În cazul asigurării CASCO, ar putea exista anumite constrângeri, fiind necesară colaborarea cu un service partener al asigurătorului.
Pentru a finaliza tot acest proces, este necesar să depui dosarul de daună care conține toate documentele justificative cu privire la prejudiciul produs. Oferta de despăgubire în cazul asigurării RCA, trebuie să apară în decurs de 30 de zile. În cazul în care accepți oferta asigurătorului, banii îți vor fi virați în decurs de 10 zile.
Accidentele rutiere, indiferent de gravitatea acestora, sunt incidente care necesită atenție imediată. În cazul în care ai fost implicat într-un accident rutier, iar autoturismul tău nu mai poate fi reparat, alege să achiziționezi o mașină second-hand. Poți consulta oferta auto din portalul nostru specializat, și poți accesa rapid finanțare pentru a pleca cu mașina chiar în aceeași zi.