Sfaturi pentru șoferii începători
26.01.2024
Obținerea permisului de conducere reprezintă un pas important pentru fiecare șofer la început de drum. Cu toate că începuturile pot fi dificile, fiecare kilometru parcurs reprezintă o oportunitate de învățare, creștere și căpătare a curajului. Pentru că șofatul nu trebuie să fie o povară, venim către tine cu sfaturi care să-ți facă călătoriile mai bune. Iată câteva elemente de care să ții cont dacă ești șofer începător:
Verifică întotdeauna documentele înainte de plecare
Fiecare șofer care conduce pe teritoriul României trebuie să dețină întotdeauna anumite documente care sunt prezentate organelor specifice în cazul inspecțiilor rutiere. Printre acestea se numără:
- Permisul auto: documentul care dovedește abilitatea persoanelor de a conduce autovehicule și fără de care circulația la volan pe drumurile publice din România este interzisă.
- Actul de identitate: în cazul unei inspecții rutiere, prezentarea acestui act este necesară pentru identificare.
- Certificatul de înmatriculare: document care atestă înmatricularea autovehiculului și prin care circulația pe teritoriul țării devine legală. Pe lângă datele specifice ale autoturismului, precum numerele de înmatriculare, sunt incluse datele personale ale deținătorului vehiculului.
- Inspecția tehnică periodică (ITP): acest document atestă starea de funcționare a mașinii precum și confirmarea respectării legilor impuse la nivel național sau la nivelul Uniunii Europene privind motorizarea sau alte elemente.
- Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA): acest tip de asigurare este obligatorie pe teritoriul României, fără de care circulația nu este permisă.
- Rovigneta: pentru circulația în afara orașelor, rovigneta, sau taxa de drum, este necesară pentru orice autovehicul.
Planifică-ți ruta în avans
Atunci când pornești în călătorii lungi, unul dintre cele mai importante sfaturi pentru șoferii începători planificarea rutei înainte de plecare pentru a evita surprizele neplăcute. În acest mod, te poți asigura că ești familiarizat cu drumul ți anticipezi manevrele pe care trebuie să le efectuezi. Nu doar atât, însă verificarea și planificarea drumului te ajută să eviți traseele aglomerate sau în care se efectuează lucrări de reconstrucție.
Nu utiliza telefonul în timpul condusului
Cu toate că există situații în care preluarea apelurilor telefonice este necesară, utilizarea telefonului mobil în timpul condusului nu este recomandată. În special atunci când ești la început de drum, discuțiile la telefon te pot face să-ți pierzi concentrarea, ceea ce poate avea implicații serioase. Din acest motiv, recomandăm limitarea utilizării telefonului și oprirea vehiculului pentru preluarea apelurilor urgente.
Explorează toate funcțiile mașinii tale
Unul dintre sfaturile pentru începătorii auto de care trebuie să țină cont fiecare șofer este cunoașterea în totalitate a autovehiculului pe care îl conduce, mai ales când mașina este nouă. Dacă ai achiziționat o mașină second hand, este important să verifici starea acesteia și funcționalitatea elementelor tehnice. Astfel, recomandăm explorarea tuturor funcțiilor mașinii care te vor ajuta și îți vor crea o experiență de condus mult mai plăcută. Verifică dacă mașina ta deține funcții precum ABS, sau sistem de antiblocare a roților, care te ajută în momentul frânării, Cruise Control, care menține o viteză constantă a autovehiculului, sistem GPS sau alte tipuri de funcții.
Nu asculta muzică tare
Cu toate că fiecare șofer începător este tentat să asculte muzică la nivele ridicate, este recomandată evitarea acestui lucru. Șofatul reprezintă o activitate care necesită un grad înalt de concentrare, astfel că orice distragere poate reprezenta o problemă.
Adoptă un stil prudent de condus
Pentru a evita orice neprevăzută, este necesar să adopți un stil de condus prudent și să respecți întocmai regulile de circulație, Evita frânarea și schimbarea bruscă a benzilor, păstrează o distanță optimă față de autovehiculul din față și ai grijă mereu la drum și la stilul de șofat al celorlalți participanți în trafic. Este indicat să păstrezi o viteză redusă și constantă și să eviți depășirile periculoase.
Verifică dacă deții toate obiectele necesare
În cazul unei inspecții rutiere, ți se poate cere să prezinți roata de rezervă, kit-ul de prim ajutor și extinctorul. Asigură-te că toate acestea se află în autovehicul înainte de drum. Alte obiecte care îți pot fi de ajutor în orice situație sunt triunghiul de semnalizare, vesta reflectorizantă, cabluri de pornire sau trusa de scule.
Verifică presiunea în cauciucuri și parametrii tehnici
Înainte de orice călătorie, verificare stării autovehiculului este necesară. Asigură-te că presiunea în cauciucuri este una corespunzătoare, farurile funcționează corespunzător, cantitatea de lichid de parbriz este corespunzătoare, iar în bord nu există martori care să indice existența unei probleme tehnice.
Dacă ești la început de drum și dorești să-ți achiziționezi o mașină, poți opta pentru un credit pentru mașină second hand, care îți ușurează călătoria. Mogo oferă finanțare de până la 100% a costului mașinii pentru ca tu să poți bucura de ea atunci când ai nevoie.