Tot ce trebuie să știi despre transcrierea auto
25.11.2024
Obținerea permisului de conducere, achiziționarea unei mașini și circulația pe drumurile publice sunt acțiuni care trebuie să se desfășoare, în acord cu legislația în vigoare. În caz contrar, consecințele nu vor întârzia să apară. Dintre toate acestea, însă, foarte rar ne gândim cu ce obligații vine pentru cumpărător achiziția unui autoturism deja rulat. De exemplu, unul dintre pașii care nu ar putea fi nicidecum omis este transcrierea vehiculului.
Dacă te întrebai ce etape trebuie să urmezi în calitate de proaspăt proprietar al unei mașini second-hand, ai ajuns în locul potrivit să descoperi ce presupune acest proces, care sunt documentele necesare, pentru ce efort financiar trebuie să fii pregătit, dar și ce sancțiuni poți primi dacă nu parcurgi întreaga procedură în termenele impuse prin lege.
Ce înseamnă transcrierea auto?
Procesul de transcriere auto sau transferul dreptului de proprietate al unui vehicul este reglementat de Articolul 8 din Ordinul nr. 1501/2006, care se referă la procedura de înmatriculare, înregistrare, radiere și eliberare a autorizației de circulație provizorie. Această procedură este necesară doar în cazul achiziționării unui vehicul second-hand, transcrierea având rolul de a înmatricula mașina, iar procesul este inițiat de către cumpărător. Transcrierea auto este obligatorie, indiferent dacă vehiculul este cumpărat de la o persoană din același județ sau achiziția se face dintr-un județ în altul, adică dintr-un județ diferit față de cel de reședință al cumpărătorului. Cu alte cuvinte, transcrierea reprezintă trecerea pe numele tău a unei mașini achiziționate la mâna a doua.
Acte necesare pentru transcrierea auto
Pentru transcrierea unui autoturism în țara noastră, documentele necesare variază în funcție de originea vehiculului. În cazul vehiculelor înmatriculate în România, dacă proprietarul este persoană fizică trebuie să pregătească:
- cartea de identitate a vehiculului;
- certificatul de înmatriculare;
- dovada plății impozitului pentru vehicul;
- actul de identitate;
- declarație de conformitate sau un certificat de autenticitate emis de producător, care să ateste respectarea normelor europene de siguranță și mediu (pentru vehiculele provenite din Uniunea Europeană).
Pe lângă aceste acte, pentru mașinile importate din țări din afara Uniunii Europene, procesul de transcriere implică documente suplimentare. Acestea includ:
- certificat de omologare emis de autoritățile competente din România, care să confirme că vehiculul respectă standardele tehnice locale;
- dovada plății taxei de mediu;
- documentele care atestă proveniența legală a vehiculului, cum sunt factura de achiziție sau un certificat de înmatriculare din țara de origine.
Odată ce te-ai asigurat că ai strâns toate documentele necesare pentru transcrierea auto, acordă-ți câteva zile libere pentru a ajunge la toate instituțiile necesare pentru efectuarea acestui proces. În plus, dacă noul proprietar este persoană juridică, va trebui să prezinte și actul care atestă acest statut al său.
Pașii necesari pentru transcrierea vehiculului
Procedura de transcriere auto poate părea dificilă, însă, dacă urmezi toți pașii te poți asigura că vei duce la bun sfârșit reînmatricularea corectă, completă și legală a vehiculului. Iată pașii necesari:
- Verificarea documentelor. Asigurați-vă că aveți toate documentele necesare menționate anterior, inclusiv certificatul de înmatriculare și actul de identitate al vânzătorului, dar și factura de vânzare.
- Obținerea inspecției tehnice la RAR. Vehiculul trebuie să treacă inspecția tehnică periodică (ITP), în prezența unui inspector RAR, iar în urma examinării obțineți un certificat ITP valabil.
- Plata impozitelor și taxelor. Asigurați-vă că toate impozitele și taxele aferente vehiculului sunt plătite (asigurare RCA încheiată pe cel puțin șase luni, taxa pentru certificatul de înmatriculare), iar dacă este cazul, inclusiv taxa de mediu.
- Depunerea documentelor la DRPCIV. După ce ați făcut programare online, mergeți pentru a depune toate documentele necesare, completați o cerere direct la sediu și astfel finalizați procesul de transcriere.
Cât costă transcrierea auto?
Înmatricularea unei mașini second-hand poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori, inclusiv de legislația în vigoare în fiecare țară sau regiune. În general, cheltuielile implicate includ:
- taxa de înmatriculare, care poate fi influențată de puterea motorului, vechimea vehiculului și emisiile de CO2;
- taxa de timbru de mediu;
- costurile pentru obținerea documentelor necesare, cum ar fi certificatul de autenticitate și inspecția tehnică.
Pe lângă aceste taxe, pot apărea și alte costuri asociate pentru transcriere, cum ar fi cele pentru asigurarea auto obligatorie, care trebuie achitată înainte, pentru a putea încheia pe deplin procesul. Toate aceste costuri variază în funcție de specificul fiecărui document, precum și de reglementările locale.
Termene limită și sancțiuni
Transcrierea unei mașini este un proces esențial care trebuie efectuat în termen de 30 de zile de la achiziționarea vehiculului sau de la expirarea valabilității înregistrării anterioare. Nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzi semnificative, care variază în funcție de legislația locală, dar pot ajunge până la câteva sute de lei. De asemenea, este important de menționat că circulația cu un vehicul neînregistrat poate duce la sancțiuni suplimentare, inclusiv confiscarea plăcuțelor de înmatriculare.
Indiferent dacă urmează să achiziționați o mașină second hand din țară sau din străinătate, este obligatoriu să urmați toți pașii pentru transcrierea autovehiculului și totodată să respectați termenele legale pentru înregistrarea sa.
Nu în cele din urmă, dacă aveți nevoie de sprijin financiar pentru cumpărare, luați în considerare opțiunea unui împrumut de la Mogo. Nu doar că vă puteți bucura de flexibilitate financiară, dar puteți alege dintr-un portal auto variat și generos exact mașina care vi se potrivește.