Fișa de înmatriculare: Ce este și cum se obține
10.07.2024
Înmatricularea vehiculelor este un pas esențial pentru toți posesorii auto, reprezentând dovada oficială că mașina este înregistrată în baza de date a autorităților și poate circula legal pe drumurile publice din România. În cele ce urmează, vom explica ce este fișa de înmatriculare, de unde se poate obține și care este procesul de completare a acesteia.
Ce este fișa de înmatriculare?
Orice șofer care dorește să circule pe drumurile din România trebuie să parcurgă un proces de înregistrare a mașinii pentru a se asigura că îndeplinește toate cerințele legale. Acest lucru presupune înregistrarea vehiculului în baza de date a autorităților competente, în cazul de față Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor (DRPCIV), din localitatea de reședință a posesorului. Fișa de înmatriculare este documentul care atestă parcurgerea acestui proces și legalitatea autovehiculului.
Acest document poate fi utilizat într-o multitudine de situații, precum identificarea vehiculului, identificarea proprietarului, sau pentru achiziția mașinilor în credite, precum cele acordate de Mogo.
De unde iau fișa de înmatriculare auto?
Procesul de obținere și de completare a fișei de înmatriculare poate părea unul complicat, și de lungă durată. Singura instituție care poate elibera fișa de înmatriculare este DRPCIV. Programându-vă din timp și folosind site-ul oficial al instituției în secțiunea „Serviciul programări online”, puteți reduce timpul petrecut la cozile interminabile.
Elemente ale fișei de înmatriculare
Fișa de înmatriculare, sau certificatul de înmatriculare, este documentul care conține toate informațiile referitoare la autovehicul, precum datele proprietarului actual, datele proprietarului anterior, radierea, precum și alte informații specifice mașinii, spre exemplu:
- Categoria vehiculului;
- Tipul de caroserie;
- Marca;
- Modelul;
- Numărul de identificare;
- Seria motorului;
- Numărul de cilindri;
- Tipul de combustibil;
- Culoarea mașinii;
- Data primei înmatriculări;
- Numărul cărții de identitate a vehiculului.
Toate aceste date trebuie completate de către proprietarul mașinii, cu mare atenție, pentru a asigura corectitudinea informațiilor. Pentru a facilita completarea acestei fișe, puteți descărca online un model de fișă de înmatriculare. Asigurați-vă că datele sunt completate corect și că documentul este semnat și ștampilat, pentru a evita eventualele întârzieri în procesul de înmatriculare.
Procedura de obținere a fișei de înmatriculare
Pentru a obține fișa de înmatriculare este necesar să te adresezi Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. Actele de care ai nevoie sunt:
- Actul de identitate al solicitantului;
- Actul de identitate al mașinii în limba țării din care provine;
- Cererea de înmatriculare.
Această cerere trebuie ridicată de la sediul RAR din orașul tău. Vehiculul va trece printr-o inspecție tehnică periodică, chiar dacă deja are una valabilă, pentru a se asigura îndeplinirea tuturor standardelor de siguranță pentru circulația pe străzile din România. După obținerea documentelor de la RAR, este necesar:
- să te adresezi primăriei orașului tău pentru a plăti impozitul vehiculului și să soliciți luarea în evidență a acestuia;
- să închei o poliță de asigurare RCA pentru cel puțin 6 luni.
Mai departe, poți demara procesul de înregistrare a mașinii, pentru a te asigura că o utilizezi conform prevederilor legale din Codul Rutier în vigoare.
Întrebări frecvente
Ce se întâmplă dacă pierd fișa de înmatriculare?
Fișa de înmatriculare este un document utilizat în procesul administrativ de înregistrare a unui vehicul. Astfel, în cazul în care pierzi această fișă, poți raporta incidentul și să parcurgi din nou procesul de obținere a acesteia.
Acest lucru nu este valabil și pentru certificatul de înmatriculare, documentul oficial care atestă înmatricularea vehiculului, eliberat la finalizarea procesul de înregistrare a acestuia în baza de date a autorităților competente. În cazul în care îți pierzi certificatul de înmatriculare, este necesar să te adresezi sediului DRPCIV cu următoarele documente:
- Cererea de eliberare a unui nou certificat;
- Declarația de pierdere/furt a certificatului;
- Actul de identitate al proprietarului mașinii;
- Actul de identitate al mașinii;
- Plata eliberării certificatului de înmatriculare.
Eliberarea unui nou certificat se poate face în decurs de 3 ore de la solicitare.
Cum se actualizează informațiile de pe fișa de înmatriculare?
Informațiile fișei de înmatriculare se actualizează în momentul în care vehiculul suferă anumite modificări, precum schimbarea culorii sau a motorului. În acest caz, va trebui să te adresezi DRPCIV și să prezinți cartea de identitate a vehiculului.
Ce trebuie să fac la schimbarea proprietarului mașinii?
Pentru schimbarea proprietarului mașinii, indiferent dacă acest proces s-a realizat printr-un proces de vânzare-cumpărare sau moștenire, va fi nevoie să te adresezi instituțiilor competente. Dacă vinzi o mașină, trebuie să parcurgi un proces de radiere fiscală a acesteia, astfel încât să poată fi înmatriculată de noul cumpărător. În cazul în care cumperi sau moștenești o mașină, este necesar să parcurgi toate etapele înregistrării acesteia. Trebuie, totuși, să ai în vedere că vei avea nevoie de o poliță RCA nouă, care să menționeze clar numele tău și seria de șasiu a noului vehicul. Acest lucru nu este necesar pentru rovinietă și inspecția tehnică periodică, acestea fiind valabile până în momentul expirării.