Locuri pe care le poți vizita în România cu mașina: Ghid de călătorie
18.07.2024
România este una dintre țările care se bucură de un relief variat, cu peisaje pitorești sau locuri încărcate de istorie, care pot fi vizitate și admirate de la volanul propriei mașini. Indiferent că ești pasionat de natură, istorie sau explorare, există o multitudine de locuri de vizitat în România care îți pot satisface dorințele. Dacă încă nu ai încă o mașină cu care să explorezi, poți opta pentru achiziția unei mașini în rate prin Mogo, cu aprobare în doar câteva ore.
În acest ghid de călătorie, vom explora câteva dintre cele mai fascinante destinații pe care le poți vizita cu mașina personală, cu recomandări și sfaturi practice pentru o experiență de neuitat. Pregătește-te să descoperi România în mișcare, așa cum nu ai mai văzut-o până acum!
Destinații montane
România este o țară plină de zone montane ce oferă oportunități nesfârșite de aventură și explorare. De la serpentine nesfârșite, până la sate ascunse în munți, există opțiuni nelimitate pentru o aventură de neuitat. Iată cele mai bune zone montane de vizitat:
Transfăgărășan
Transfăgărășan, caracterizat prin serpentinele și curbele strânse, este una dintre principalele atracții ale României, fiind recunoscut la nivel internațional pentru adrenalina pe care le-o oferă șoferilor. Acest traseu, cu cei 151 de km și o altitudine maximă de 2042 m, atrage anual vizitatori din toată lumea, evidențiindu-se prin atracțiile turistice precum Cetatea Poenari, Barajul Vidraru sau Bâlea Lac. Deși acest traseu se poate realiza într-o singură zi, trebuie să ții cont că între orele 22:00 și 6:00 este închis, din motive de siguranță.
Transalpina
Cu o lungime de 148 km, Transalpina este traseul cu cea mai mare altitudine din România, de 2145 m la Pasul Urdele. Acest drum face legătura între orașele Novaci - județul Gorj și Sebeș - județul Alba, traversând Munții Parâng de la sud la nord. Este unul dintre cele mai spectaculoase trasee turistice din România care poate fi explorat cu mașina. Traseul se evidențiază prin peisaje pitorești, locuri liniștite în care te poți bucura de natură, și atracții turistice precum Peștera Polovragi, Lacul Vidra, sau stațiuni de ski. Oricare ar fi pasiunea ta, traseul Transalpina oferă posibilități nelimitate.
Transbucegi
Cei pasionați de aventură, care îți doresc să se bucure de peisaje spectaculoase, dar și de zone liniștite, pot opta pentru traseul Transbucegi. Drumul pornește din Sinaia și reprezintă o alternativă pentru a ajunge pe platoul munților Bucegi, unde poți vizita Babele și Sfinxul. De aici, se pot realiza mai multe trasee până la Crucea Caraiman, Releul de pe Vârful Costila sau Vârful Omu. Altitudinea maximă a drumului este de 1925 de m și poate fi traversat ușor atât cu o mașină de teren, cât și cu una de stradă.
Destinații istorice și culturale
Deși ne bucurăm de o multitudine de peisaje pitorești și destinații în variate forme de relief, țara noastră se remarcă prin destinațiile pline de istorie. Iată care sunt câteva locuri deosebite pe care nu ar trebui să le ratezi în călătoriile tale cu mașina dacă ești pasionat de istoria și cultura țării noastre!
Cetatea Sighișoara
Sighișoara este un oraș cu o istorie bogată, fiind menționată pentru prima dată în 1280. Bazele acestui oraș au fost puse de coloniștii sași, aduși în Transilvania pentru a apăra granițele fostului imperiu maghiar. Aceștia și-au construit un loc de refugiu și de apărare pe un locul unei foste fortificații preistorice, urmând mai apoi ca un întreg oraș să se dezvolte sub apărarea acestei cetăți. Pe lângă aceasta, desemnată patrimoniu mondial UNESCO în 1999, se mai remarcă și Turnul cu Ceas, simbolul orașului.
Sibiu
Sibiul, situat în zona centrală a României, este una dintre atracțiile turistice importante ale țării noastre. Menționat pentru prima dată în anul 1191, sub numele de Cibinium, orașul a fost una dintre cele mai importante cetăți germane din regiunea Transilvaniei, devenind capitala regiunii în 1692. În această perioadă, Sibiul a continuat să se dezvolte, culminând cu construcția Palatului Brukenthal și a Bisericii romano-catolice „Sfânta Treime”, vizitate și astăzi de turiști din toată lumea.
Castelul Bran
În România există o multitudine de castele, iar castelul Bran este unul cu o istorie bogată. Construit inițial drept o fortăreață de apărare, pe 19 noiembrie 1377, regele Ludovic I de Anjou invită sașii din regiunea Brașovului să contribuie la construirea castelului care avea să fie influențat atât de cultura românească cât și de cea maghiară. În timp, castelul a devenit una dintre reședințele Reginei Maria, devenind astfel un loc plin de rezonanță istorică în perioada monarhiei. Astăzi, castelul primește mii de vizitatori anual, fiind cunoscut la nivel internațional pentru legenda contelui Dracula, adesea confundat cu Vlad Țepeș.
Castelul Peleș
Castelul Peleș este unul dintre cele mai vizitate castele din România, situat în Sinaia, într-o zonă liniștită, plină de peisaje pitorești. Acesta a fost construit în secolul XIX de către Carol I și s-a remarcat rapid drept unul dintre cele mai moderne castele din Europa, cu electricitate, încălzire centrală și un lift interior. Castelul a deservit drept reședință de vară pentru familia regală a României, găzduind numeroase evenimente oficiale și vizite de stat. Pe lângă importanța sa istorică și arhitecturală, locația impresionează prin colecția extinsă de artă, mobilier și obiecte decorative.
Destinații naturale
România nu duce lipsă de peisaje naturale spectaculoase, în care se poate ajunge atât cu mașina, cât și prin drumeții. Dacă ești pasionat de diversitate, iată câteva locuri frumoase în care ar trebui să ajungi.
Delta Dunării
Delta Dunării este pe locul trei ca mărime la nivelul Europei, cu o suprafață de 5.700 km². Aceasta adăpostește circa 5500 de specii diferite, atât plante cât și animale, în diferite ecosisteme, dintre care 30 incluse în patrimoniul UNESCO, fiind protejate la nivel european. Această destinație poate fi vizitată și cu mașina de către cei pasionați de natură, care vor să admire biodiversitatea României.
Cheile Bicazului
Printre cele mai frumoase trasee turistice auto din România, Cheile Bicazului reprezintă o legătură spectaculoasă între Moldova și Transilvania, fiind situate în nord-estul țării. Acest masiv impresionant, format din roci solubile și calcar, a fost săpat de râul Bicaz de-a lungul timpului. Astăzi, turiștii pot conduce direct prin Cheile Bicazului pentru a admira peisajele sale uluitoare.
Vulcanii noroioși
În zona Buzăului, în apropierea comunei Berca, poate fi observat unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, și anume Vulcanii Noroioși. Aceste formațiuni, asemenea unor vulcani de mici dimensiuni, se formează prin erupția gazelor naturale care întâlnesc la suprafață un sol de tip argilos. Pentru a vedea acest fenomen, cel mai ușor este drumul cu mașina, însă ar trebui să ai în vedere că vizitarea în perioadele ploioase nu este recomandată.
Peștera Urșilor
Probabil cel mai vizitat obiectiv turistic din Munții Apuse, Peștera Urșilor este una dintre obiectivele naturale ale țării noastre care nu ar trebui ratate. Aflată la o altitudine de 484 de metri, aceasta a fost descoperită în urma exploatărilor miniere din anii 1970.
Destinații litorale
Prin deschiderea la Marea Neagră, România beneficiază de plaje întinse, pline de soare. Dacă dorești să te relaxezi la plajă, iată unde ar trebui să mergi.
Constanța
Constanța, orașul port al României, cu o istorie bogată, este unul dintre orașele pe care nu trebuie să le ratezi. Fiind unul dintre cele mai vechi orașe atestate din țara noastră, Constanța se bucură de o diversitate de obiective turistice, pe placul fiecărui vizitator. De la port, până la renumitul Cazino din Constanța sau delfinariu, Constanța este o destinație potrivită atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.
Stațiunile litoralului
De la Mamaia, la Eforie sau Vama Veche, litoralul nostru oferă posibilități multiple pentru oricine dorește să se bucure de plajele românești și distracție estivală. Fiecare dintre acestea este potrivită oricui, de la tinerii care doresc să se distreze, până la familii care caută relaxare. Recomandăm să vizitezi toate stațiunile pentru a o alege pe cea care ți se potrivește cel mai mult.
Plaja sălbatică Tuzla
Dacă dorești să te bucuri de o plajă sălbatică, în care să te bucuri de liniște și de frumusețea naturii, poți alege una dintre plajele sălbatice de pe litoralul Românesc. Printre acestea, una dintre cele mai cunoscute este Plaja Tuzla, cunoscută drept plaja cu cea mai albastră apă.
Destinații rurale
Printre cele mai frumoase locuri pe care le poți vizita cu mașina, într-o drumeție, se numără satele României, destinațiile mai puțin cunoscute și vizitate de către turiști. Cu toate acestea, satele se bucură de un farmec aparte, care te vor umple cu energie pozitivă. Iată care sunt recomandările noastre.
Viscri
Popular atât la nivel național cât și internațional, după ce prințul Charles a achiziționat o proprietate în acest sat, Viscri a devenit unul dintre satele emblematice ale României. Acesta face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, recunoscut pentru culoarea albastră specifică a caselor, și biserica fortificată de unde provine și numele satului.
Fundata
Situat la o altitudine de 1.304 metri, Fundata este recunoscută drept cea mai înaltă localitate din România. Aflat la jumătatea drumului dintre Bran și Rucăr, acest sat este de neratat pentru cei pasionați de drumeții prin natură și peisaje pitorești.
Câlnic
Această comună din județul Alba Iulia, este una dintre cele incluse în Patrimoniul UNESCO din România. Atestată pentru prima dată în secolul XIII, comuna a fost casa coloniștilor sași din țara noastră. Unul dintre obiectivele specifice zonei este biserica fortificată, construită între secolele XIII-XIV.
Sfaturi pentru călătorii cu mașina în România
Înainte de a pleca la drum, asigură-te că mașina ta îndeplinește toate normele de siguranță pentru a evita orice problemă potențială. Dacă dorești să pleci într-o călătorie, însă mașina ta nu este într-o stare optimă, poți opta pentru achiziția unei mașini second hand în rate, pentru a scăpa de orice grijă financiară. Instituțiile precum Mogo pun la dispoziție credite auto de până la 60.000, cu aprobare în doar câteva ore, pentru ca tu să poți achiziționa mașina chiar în aceeași zi. Poți verifica oferta partenerilor noștri, disponibilă în potalul auto Mogo, pentru a alege mașina potrivită pentru tine.
Ce ar mai trebui să ai în vedere:
- Asigură-te că deții toate documentele mașinii necesare pentru circulația pe drumurile din România. Verifică valabilitatea asigurării RCA, a inspecției tehnice periodice și a rovinietei. De asemenea, asigură-te că ai toate documentele de identificare a mașinii.
- Respectă întocmai regulile de circulație. În unele zone poți întâlni curbe strânse, astfel că circulația cu o viteză legală este necesară pentru a asigura siguranța tuturor participanților la trafic.
- Pregătește-te pentru orice tip de climă. Asigură-te că mașina ta este echipată cu cauciucurile specifice anotimpului și că sistemele de climatizare funcționează corespunzător.
- Parchează cu grijă. În unele orașe au fost implementate soluții de plată inteligentă. Asigură-te întotdeauna că parchezi în spații special destinate și că plătești taxa impusă, pentru a evita amenzile sau orice neplăcere cauzată de tractarea mașinii.