Cum să alegeți un automobil în funcție de tipul de combustibil
27.04.2023
Ce tip de mașină se potrivește nevoilor tale în funcție de combustibil
În pofida faptului că Uniunea Europeană a început demersurile în ceea ce privește tranziția către autovehiculele electrice, piața auto este încă dominată de motoarele cu combustie internă, care utilizează combustibili fosili. În acest articol, îți prezentăm tipurile de combustibili, astfel încât să te poți orienta către o mașină care să îți întâlnească toate așteptările.
Benzina și motorina
Cei mai utilizați combustibili auto în acest moment sunt cei fosili, benzina și motorina. Diferența dintre aceștia este dată de modul de aprindere al amestecului dintre aer și combustibil. În cazul unui motor pe benzină, bujia produce o scânteie care pune în mișcare pistonul și trenul de rulare, pe când, pentru motoarele pe motorină, combustibilul se aprinde singur datorită căldurii provocate de compresie.
Ceea ce face benzina o variantă mai sigură pentru mediu este faptul că noxele rezultate sunt mai puțin dăunătoare. În cazul motorinei, încălzirea aerului în motor produce trei tipuri de gaze reactive: monoxid, protoxid și dioxid de azot, care au efecte nocive asupra aerului și pot crește riscul populației pentru probleme respiratorii sau chiar cancer.
Cu toate acestea, producătorii auto au găsit soluții pentru a limita emisiile de gaze dăunătoare. În cazul mașinilor pe benzină, se poate utiliza un convertor catalitic cu trei căi pe galeria de evacuare a motoarelor, ceea ce va rezulta în reducerea emisiilor de oxizi de azot cu aproximativ 30%. Soluția pentru mașinile pe bază de motorină este un amestec din uree și apă deionizată pulverizat în sistemul de evacuare.
Gazul Petrolier Lichefiat
Un alt tip de combustibil preferat de români este gazul petrolier lichefiat (GPL). Deși este un gaz inflamabil, nu produce gaze nocive precum monoxid de carbon, oxizi de azot sau hidrocarburi superioare, și poate prelungi durata de viață a motorului cu până la 50%.
Acest tip de combustibil poate fi o variantă eficientă atât din punct de vedere al prețului, cât și datorită faptului că este mai puțin dăunător mediului. În 2021, Uniunea Europeană a acceptat cererea producătorilor de a echipa mașinile care funcționează pe bază de GPL cu sisteme de tip Start-Stop, care opresc motorul atunci când vehiculul staționează. Astfel, se reduce semnificativ cantitatea de noxe emise atunci când un vehicul staționează în trafic.
Hidrogenul
Mai puțini utilizați sunt combustibili precum bioetanolul și hidrogenul, două tipuri de combustibili verzi. Primul dintre aceștia este obținut prin fermentarea biomasei, adică deșeuri alimentare și industriale, reziduuri agricole sau gunoiul de grajd.
Hidrogenul, pe de altă parte, deși este elementul chimic cu cea mai mare concentrație în atmosferă, nu poate fi utilizat decât prin reformarea cu abur a unor combustibili fosili precum gazul natural. Cercetătorii caută o metodă prin care hidrogenul să poată fi produs prin biomasă și electroliza apei, însă costurile pentru producție sunt de trei ori mai mari decât cele pentru producerea hidrogenului din combustibili fosili.
Motoare electrice
La fel de prietenoase cu mediul sunt și autovehiculele electrice, car funcționează prin reîncărcarea cu curent electric. Datorită faptului că nu emit gaze nocive, Uniunea Europeană a început demersurile pentru tranziția către acest tip de autovehicule, interzicând producția mașinilor cu motoare cu combustie internă din 2035.
La nivel european, în al treilea trimestru din 2022, vehiculele electrice dețin o cotă de piață de 11,9%, cu 2.1% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent. În România, acest tip de mașini devine din ce în ce mai popular, dovadă fiind faptul că țara noastră se află pe locul trei în topul vânzărilor de vehicule electrice în trimestrul III din anul acesta, cu o creștere de 213% față de anul trecut, conform Asociației Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).
Indiferent de tipul de combustibil utilizat în mașină, suntem aici să vă ajutăm să alegeți un autovehicul potrivit și să vă oferim un împrumut auto pentru persoane fizice.