Ghid complet pentru vânzarea unui autovehicul: Pașii esențiali
11.12.2023
Vânzarea unui autovehicul este o etapă importantă pentru fiecare șofer auto. Întrucât acest proces poate fi unul dificil, cu o multitudine de pași care trebuie urmați, am pregătit un ghid care să te ajute în această călătorie! Iată care sunt de aspectele pe care trebuie să le ai în vedere în procesul de vânzare a unui autoturism.
1. Pregătește mașina pentru vânzare
Înainte de a-ți vinde mașina, primul pas este pregătirea corespunzătoare a acesteia. Pentru că o mașină bine întreținută va atrage mai ușor atenția potențialilor cumpărători, este indicat să efectuezi o curățare în profunzime, atât la exteriorul vehiculul, cât și în interior. Poți efectua acest pas singur, sau poți apela la profesioniști care se vor asigura că vehiculul tău arată ca nou. De asemenea, recomandăm verificarea stării de funcționare a mașinii și repararea eventualelor probleme. Asigură-te că toate consumabilele sunt schimbate la timp și cauciucurile arată într-o stare bună.
La fel de important este să verifici toate documentele autovehiculului și să te asiguri că ai în posesie toate actele de proprietate, cartea de service, raportul istoric al vehiculului și orice alte documente relevante pentru finalizarea cu succes a tranzacției.
2. Evaluarea mașinii
După ce ți-ai pregătit autovehiculul, trebuie să stabilești prețul de vânzare. Pentru efectuarea acestui pas poți căuta prețurile altor autovehicule asemănătoare pentru a te asigura că te raportezi la realitatea pieței și că nu propui un cost nerealist. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că fiecare mașină este diferită și că prețul poate varia în funcție de specificațiile vehiculelor și modul în care au fost întreținute. De aceea, este recomandat să apelezi la specialiști precum dealerii auto care îți pot evalua vehiculul, o metodă eficientă dacă dorești să-ți schimbi mașina prin buyback. Dacă dorești să o vinzi singur, este de preferat să cauți resurse online care te pot ajuta să calculezi valoarea vehiculului prin informații precum modelul mașinii, kilometraj, specificații.
3. Crearea și promovarea anunțului
Pentru vânzarea unui autoturism poți să apelezi la apropiați pentru promovare sau să publici un anunț pe site-urile de vânzare auto. Cele mai cunoscute site-uri de vânzare cumpărare auto sunt OLX și Autovit, însă există o multitudine de platforme pe care le poți alege. Pentru a crea un anunț convingător, este necesar să adaugi toate specificațiile mașinii, precum model, an, culoare, kilometraj, caracteristicile motorului și a cutiei de viteză și dotările opționale ale autoturismului. Pentru a te asigura că informația ajunge la cât mai mulți potențiali clienți, poți promova anunțul și să-ți maximizezi șansele că autovehiculul va fi cumpărat rapid. De asemenea, poți apela la dealeri specializați care te vor ajuta în acest proces.
4. Documentația necesară și semnarea contractului
Dacă ai găsit un potențial cumpărător, următorul pas este pregătirea documentelor precum:
- Certificatul de înmatriculare al mașinii, cunoscut și drept talon auto.
- Cartea de identitate a vehiculului.
- Cartea de identitate personală.
- Contractul de vânzare-cumpărare.
Cel din urmă trebuie întocmit de vânzător și semnat de ambele părți în 5 exemplare, după cum urmează:
- Exemplarul vânzătorului.
- Un exemplar pentu Direcția de Impozite locale a vânzătorului.
- Exemplarul cumpărătorului.
- Un exemplar pentru Direcția de Impozite locale a cumpărătorului.
- Un exemplar necesar înmatriculării vehiculului.
5. Negocieri cu cumpărătorul
Pentru a te asigura că tranzacția este încheiată în condiții optime, este necesar să comunici deschis cu cumpărătorii și să le oferi ocazia să realizeze propria inspecție a vehiculului. Este important ca, cumpărătorul să știe toate detaliile despre condiția tehnică a mașinii și modul de condus, motiv pentru care efectuarea unui test-drive este necesară. De asemenea, cumpărătorii ar putea cere părerea unor specialiști pentru a se asigura că vehiculul este pe măsura așteptărilor lor.
Pentru a achiziționa vehiculul cât mai avantajos, unii cumpărători vor propune un preț mai mic. Este important să negociezi cu clientul astfel încât să ajungeți împreună la o variantă optimă pentru amândoi.
6. Scoaterea autoturismului din evidență
După semnarea contractului de vânzare-cumpărare în cinci exemplare, pentru a scoate vehiculul din evidența FISC trebuie să plătești toate taxele și impozitele locale, precum și impozitul auto în întregime pe anul respectiv și să te asiguri că scoți mașina din evidență în aceeași zi în care închei contractul de vânzare cumpărare. Pentru realizarea acestui proces ai nevoie de:
- Actul de identitate, atât copie cât și original.
- Cartea de identitate a vehiculului, atât copie cât și original.
- Contractul de vânzare-cumpăare.
- Formularele specifice care pot fi ridicate de la ghișeu.
7. Înmatricularea autoturismului
După încheierea contractului, cumpărătorul are obligația de a înmatricula vehiculul în 30 de zile calendaristice. Astfel, vânzătorul auto va trebui să completeze o fișă de înmatriculare auto, vizată mai apoi de organul fiscal de care aparține, necesară cumpărătorului pentru înregistrarea FISC.
Pentru înmatricularea mașinii, este necesară asigurarea RCA încheiată pe cel puțin 6 luni și achitarea taxei pentru certificatul de înmatriculare, de aproximativ 50 de lei. Documentele necesare pentru înmatricularea vehiculului sunt:
- Cererea de înmatriculare.
- Fișa de înmatriculare completată de vânzător.
- Dovada plății certificatului de înmatriculare.
- Actul de identitate, atât copie cât și original.
- Copia contractului RCA.
- Documentul care demonstrează dreptul la proprietate, în copie și original.
- Cartea de identitate a vehiculului, copie și original.
- Dovada plății plăcuțelor de înmatriculare.
- Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar.
- Plăcuțele de înmatriculare.
Mai departe, verificarea stării de înmatriculare și a emiterii certificatului pot fi consultate online, pe site-ul DRPCIV.
În concluzie, urmând acești pași esențiali pentru vânzarea unui autovehicul, veți avea o experiență eficientă și fără probleme. Acest ghid complet vă oferă toate informațiile necesare despre pașii vânzării auto rulate, de la pregătirea inițială până la încheierea contractului de vânzare-cumpărare.
Dacă dorești să achiziționezi un autovehicul însă nu dispui de fondurile necesare, există platforme specializate în acordarea finanțării pentru achiziționarea de mașini second hand în rate, precum Mogo. Printr-o soluție complet digitală, poți accesa un credit de până la 60.000 de lei cu răspuns în 30 de minute!
Întrebări frecvente
a. Trebuie să plătesc taxe pentru vânzarea vehiculului?
Pentru vânzarea vehiculului nu ești nevoit să plătești anumite taxe dacă ești la zi cu taxele locale și impozitele auto pe anul în curs. Este important de menționat că lunile plătite în plus nu vor fi recuperate în cazul vânzării autovehiculului.
b. Ce se întâmplă cu plăcuțele de înmatriculare după vânzarea vehiculului?
În acest caz, există două variante posibile. În prima dintre acestea, vânzătorul poate păstra numerele de înmatriculare după depunerea unei cereri și achitarea sumei de 30 de lei. Numele vor rămâne în proprietatea sa până la înmatricularea noii mașini însă nu mai mult de 3 ani. În cea de-a doua variantă, cumpărătorul poate păstra plăcuțele, urmând pașii specifici.
c. Ce se întâmplă dacă cumpărătorul nu înregistrează vehiculul în perioada dată?
Dacă mașina nu a fost înmatriculată de noul proprietar în 90 de zile intervine suspendarea înmatriculării. În acest caz, cumpărătorii care refuză înmatricularea vehiculului riscă o amendă între 1.300-2.900 de lei, dar și reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de către polițiștii rutieri.