Tranzitia catre o piata auto verde cu Mogo
24.05.2023
Într-o lume agitată, aflată într-o continuă schimbare, deținerea unui autovehicul este mai degrabă o necesitate decât un lux. Cu toate acestea, mulți consumatori nu își permit să achiziționeze o mașină nouă, motiv pentru care se orientează către mașinile second-hand. Spre exemplu, anul 2021 a fost unul foarte bun pentru segmentul mașinilor la mâna a doua, când, în fiecare lună, 55.000 de români au decis să-și vândă mașinile, după cum arată datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV). Tot aceste date demonstrează că românii preferă mașinile de import, din țări precum Olanda, Belgia, Germania sau Franța pentru că sunt mult mai bine întreținute.
Această creștere a segmentului auto a fost provocată de criza semiconductorilor, creșterea costurilor materiei prime și dificultățile lanțurilor de aprovizionare. Pentru a elimina această situație în viitor, Uniunea Europeană dorește să investească peste 42 de miliarde de euro în industria semiconductorilor și încurajează ideea de reciclare a componentelor auto și limitarea deșeurilor provenite de la vehiculele învechite sau avariate. Prin directiva intrată în vigoare în 2000, producătorii auto au trebuit să se asigure că vehiculele sunt reutilizabile sau reciclabile în proporție de minim 85% din greutatea totală a vehiculului, respectiv 95%, din 2015.
Această directivă a făcut procesul de fabricație al autovehiculelor mai puțin poluant, limitând nivelul emisiilor de CO2. De altfel, dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de seră și cel care contribuie la fenomenul schimbărilor climatice. Doar în 2022, emisiile de gaz au crescut cu 0.9%, atingând un nivel record de 36,8 gigatone la nivel global. Singurul lucru care ar putea ajuta această situație este faptul că cele 27 state membre ale Uniunii Europene au semnat un acord prin care se angajează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.
La noi în țară, din 2005 până în prezent, nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră a scăzut cu 25%, potrivit datelor furnizate de CE. Problema cea mai stringentă o reprezintă în continuare mașinile, care poluează atât în timpul utilizării, cât și în faza de producție. Mașinile sunt fabricate din numeroase materiale care pot fi reciclate cu ușurință la finalul vieții acestora, precum sticla, metalul sau cauciucul, care pot fi extrase și reutilizate în fabricarea gresiei, pantofilor, dar și a altor mașini.
Mogo susține reciclarea materialelor și economia circulară, iar utilizarea mașinilor uzate este o alternativă viabilă prin care putem susține această cauză. Dacă sunteți în căutarea unei mașini second-hand, accesați portalul auto, unde puteți găsi o varietate de modele. Pentru finanțare, accesați calculatorul de credite auto pentru a alege opțiunea potrivită pentru dumneavoastră.