taxe

Impozit auto: cum se calculează, unde și cum se plătește

26.04.2024

Impozit auto: cum se calculează, unde și cum se plătește

Deținerea unui autovehicul presupune o serie de responsabilități, de la cele legate de întreținerea corespunzătoare a acestuia, până la respectarea tuturor cerințelor legale. Printre acestea se numără și plata impozitului auto, reglementat de legislația fiscală. În acest articol, vom detalia ce reprezintă impozitul auto, cum se calculează și cum se plătește, pentru a fi întotdeauna în concordanță cu prevederile legale în vigoare.

Cum se calculează impozitul auto

Impozitul pe mijloacele de transport este reglementat prin codul fiscal și presupune achitarea unei taxe anuale pe transport pentru orice vehicul înmatriculat în România. Valoarea impozitului auto este determinată de administrațiile locale ale fiecărui județ, indiferent dacă autovehiculului funcționează pe diesel sau benzină, având în vedere caracteristici precum:

  • Capacitatea cilindrică a mașinii;
  • Motorizarea;
  • Greutatea vehiculului.

În ceea ce privește capacitatea cilindrică, impozitul se calculează prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cm³ cu suma stabilită pentru fiecare vehicul, determinată de Consiliul Local al fiecărui județ în parte. Pentru anul 2024, Art. 470 din Codul Fiscal prevede următoarele rate de impozitare:

  • 8 lei/200 cm³ - pentru motocicletele și autoturismele cu o capacitate cilindrică de până la 1.600 cm³;
  • 18 lei/200 cm³ - pentru mașinile cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm³ şi 2.000 cm³;
  • 72 de lei/200 cm³ - pentru autoturismele cu capacitate între 2.001 cm³ şi 2.600 cm³;
  • 144 de lei/200 cm³ - pentru capacitatea cilindrică între 2.601 cm³ şi 3.000 cm³;
  • 290 lei/200 cm³ - pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică de peste 3001 cm³.

Fiecare consiliu local are libertatea de a stabili valoarea impozitului, ceea ce poate genera variații semnificative. De exemplu, un Volkswagen Passat cu capacitate cilindrică de 1.390 cm³ este impozitat cu 63 de lei în Iași și 64 de lei în Tulcea.

Diferențe se observă și în cazul modelului Dacia Duster 1.5 dCi. Dacă în Constanța această mașină este impozitată cu 104 lei, în Cluj costul este de doar 72 de lei.

În cazul vehiculelor cu motoare mai puternice, diferențele de impozitare devin și mai evidente. Același model de mașină, cu o capacitate cilindrică de 3.999 cm³, este impozitat cu 7.860 de lei în Iași și 7.716 de lei în Tulcea.

Unde și cum se plătește impozitul auto

Impozitul auto trebuie achitat anual în două rate egale, cu termene de plată la 31 martie și 30 septembrie. Persoanele care aleg să plătească impozitul integral până la prima scadență pot beneficia de o reducere de 10%, stabilită prin hotărârea consiliului local.

Pentru a plăti impozitul, pot fi utilizate variante precum:

  • Plata la ghișeele direcției generale de taxe și impozite;
  • Plata la sucursalele CEC Bank sau benzinăriile partenere;
  • Plata online, pe site-ul ghișeul.ro;
  • Plata prin ordin bancar.

Cum se calculează impozitul auto

Excepții și scutiri de la plata impozitului auto

În anumite cazuri, se pot aplica scutiri de la plata impozitului auto. Acestea intră în vigoare dacă proprietarul vehiculului se încadrează în una dintre următoarele categorii:

  • Veteran de război sau văduvă de război;
  • Persoanele persecutate, deportate sau încarcerate din motive politice începând cu 1945;
  • Persoanele juridice care realizează servicii de transport public de pasageri;
  • Persoanele cu handicap grav sau accentuat;
  • Persoanele care folosesc autovehicule specializate, omologate de către Registrul Auto Român, pentru transportul stupilor.

De menționat este, însă, că în 2024 pensionarii nu beneficiază de scurtirea plății impozitului.

Pentru a încuraja tranziția spre autovehiculele electrice, acestea sunt scutite de la plata impozitului auto. Cu toate acestea, mașinile hibride beneficiază de o reducere a impozitului cu până la 50%, în funcție de hotărârea consiliului local. De exemplu, o Dacia Jogger Hybrid cu o capacitate cilindrică de 1598 cm³ este impozitată în Buzău cu 41 de lei. În Iași, același automobil este impozitat cu doar 3.6 lei, spre deosebire de un model cu motor termic de aceeași capacitate cilindrică, impozitat cu 72 de lei.

Autovehiculele electrice și hibride nu sunt singurele care beneficiază de scutiri și reduceri, acestea putând fi aplicate și pentru:

  • Mijloacele de transport ale instituțiilor publice.
  • Vehiculele istorice.
  • Autovehiculele second-hand înregistrate ca stoc de marfă.

Cazuri speciale

Plata la timp a impozitului este necesară pentru a fi întotdeauna în concordanță cu prevederile legale, așadar această activitate trebuie realizată chiar și în cazuri speciale. De pildă, în cazul în care mașina este vândută, trebuie să plătiți impozitul pe întregul an, indiferent de luna în care a avut loc vânzarea. Noul proprietar va începe să plătească impozitul începând cu următorul an. Acest lucru este valabil și pentru mașinile radiate.

De asemenea, în cazul în care mașina este achiziționată în leasing, utilizatorul acesteia trebuie să plătească impozitul chiar dacă încă nu are calitatea de proprietar legal.

Plata impozitului auto este o responsabilitate importantă pentru proprietarii de mașini. Calcularea și plata impozitului se fac în funcție de caracteristicile vehiculului și de deciziile consiliului local, putând varia de la un județ la altul. Respectarea termenelor de plată, precum și informarea cu privire la scutirile și reducerile aplicate, sunt esențiale pentru a evita penalitățile și pentru a respecta întotdeauna legea.

Dacă plănuiți să schimbați mașina, dar nu dispuneți de suficiente fonduri, puteți opta pentru achiziționarea acesteia în rate lunare folosind Mogo. Pentru a alege un autovehicul potrivit pentru nevoile dumneavoastră, puteți accesa portalul auto.